Dit wordt ons altijd gevraagd. Is spouwmuurisolatie ooit de moeite waard om te installeren? Werkt het? Veroorzaakt het altijd een probleem?
Zoals zoveel dingen is het antwoord niet zo duidelijk als ‘ja of’ nee ‘- al was het maar!

Spouwisolatie is echt effectief, vermindert het energieverbruik, maakt huizen warmer, gezelliger en goedkoper in gebruik … meestal.

In korte spouwmuurisolatie werkt goed, maar niet altijd.

Dus hoe werkt het?

De manier waarop warmte beweegt, betekent dat als je kamer warm is, maar het buiten koud is, warmte door de muur beweegt, waardoor de kamer wordt gekoeld totdat een evenwicht is bereikt – in feite wordt de kamer net zo koud als buiten! Daarom kun je een kamer niet verwarmen en vervolgens alle verwarming uitschakelen, er is altijd warmteverlies.

Dat is waar isolatie binnenkomt. Het vullen van de muur betekent dat warmte langzamer wordt afgevoerd, waardoor er minder verwarming nodig is om de kamer op een aangename temperatuur te houden. Om dezelfde reden dragen we een jas op een koude dag. Gemakkelijk!

Dus als je in de winter altijd een jas zou dragen, moet isolatie goed zijn, toch?

Nou ja, maar alleen onder de juiste omstandigheden.

Sommige huizen zijn van nature gevoelig voor binnendringend water. Misschien is de aanwijzing niet goed genoeg of zijn de stenen zelf poreus geworden en laat regenwater erdoorheen dringen (dit is vooral gebruikelijk in gebieden die worden blootgesteld aan de elementen zoals kustgebieden of heuvelachtige locaties).

In deze huizen kan isolatie vochtig worden en de isolatie stoppen met werken, in plaats van een natte jas in de winter die je niet warm zou houden.

Vocht kan binnendringen in het huis en er lelijk en koud uitzien en schimmel- en condensatieproblemen veroorzaken.

Als dit gebeurt, is er geen andere keuze dan het te verwijderen, laat het metselwerk drogen en overweeg dan opnieuw te isoleren. Doe dit echter pas als het onderliggende probleem dat het vochtprobleem heeft veroorzaakt, is opgelost.

Onze ervaring is dat de meeste mensen die extractiewerk hebben gehad, niet opnieuw gaan isoleren, simpelweg omdat ze bang zijn voor dezelfde verschrikkelijke problemen die terugkeren. Het is echter mogelijk en er is een reeks producten ontwikkeld in de afgelopen jaren die het perfect levensvatbaar kunnen maken, van waterafstotende metselcrèmes tot waterbestendige isolatie.

Als u zich zorgen maakt over vocht in uw woning en denkt dat dit kan worden veroorzaakt door de isolatie, staan ​​wij altijd klaar om hulp en advies te bieden.