Spouwmuurisolatie (of CWI) kan de hoeveelheid warmteverlies in uw woning verminderen, uw verwarmingskosten verlagen en uw ecologische voetafdruk verkleinen. Het is ook snel en redelijk eenvoudig te installeren. Dus hoe werkt het? Is jouw huis geschikt? Wie komt in aanmerking om het gratis te laten installeren? Lees verder om erachter te komen …

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Lucht fungeert als een natuurlijke isolator – met andere woorden, warmte stroomt niet erg gemakkelijk door lucht. De meeste mensen weten dat de beste manier om je lichaam warm te houden, meerdere lagen kleding is. Dit komt omdat de lagen lucht ertussen houden en deze stilhouden. Spouwmuurisolatie werkt op een vergelijkbare manier. Het wolachtige materiaal dat wordt gebruikt om uw huis te isoleren, houdt lucht tussen de vezels vast om een ​​‘luchtmatrix’ te creëren. Daarom is spouwmuurisolatie veel effectiever in het vasthouden van warmte dan lege spouwmuren.

Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

Voordat u besluit om uw spouwmuren te laten isoleren, moet u weten of uw eigendom ze heeft. Een aanwijzing is de leeftijd van uw huis. Mensen begonnen over het algemeen huizen te bouwen met lege spouwmuren in de jaren 1920 (hoewel sommige huizen al in de jaren 1900 ermee werden gebouwd). Dit was de standaardpraktijk tot het midden van de jaren tachtig, toen de bouwvoorschriften stelden dat alle nieuwe huizen met isolatiemateriaal binnen de muren moesten worden gebouwd. Dus als je huis tussen 1920 en 1980 werd gebouwd, is de kans groot dat je lege spouwmuren hebt.

Als je niet zeker bent over de leeftijd van je huis, is een andere eenvoudige manier om het te vertellen door naar het baksteenpatroon van je buitenmuren te kijken. In een typische spouwmuur zien alle stenen er hetzelfde uit, met de lange zijde van de steen zichtbaar aan de buitenkant. Met massieve muren hebben de stenen een afwisselend lang-kort patroon.

Details van de constructie van spouwmuren

Spouwmuren hebben een egaal baksteenpatroon, massieve muren hebben een afwisselend patroon.

Wat als uw muren worden weergegeven of het metselwerk om een ​​andere reden niet zichtbaar is? Bekijk in dat geval de dikte van uw buitenmuren. Je kunt dit eenvoudig doen door naar een deuropening of een raam te kijken. Als het meer dan 260 mm dik is, is de kans groot dat je spouwmuren hebt.Tot slot, hoe weet u of een vorige eigenaar de spouwmuren nog niet heeft gevuld? Je kunt het zien door goed naar je buitenmuren te kijken. Als spouwmuurisolatie al is geïnstalleerd, ziet u een paar kleine boorgaten in de mortel tussen de stenen – ze zijn gevuld en zullen niet erg duidelijk zijn, maar kijk goed en u zult ze zien. Dit is waar de installateurs de isolatie in de muren hebben geblazen.

Als uw spouwmuren al geïsoleerd zijn, zult u een paar kleine gaten in uw buitenmuren opmerken die zijn gevuld.