Wat is thuisisolatie?

Isolatie helpt u het hele jaar door de gewenste temperatuur in uw huis te houden en beschermt het tegen koude in de winter en overmatige hitte in de zomer. Isolatie is ook nuttig om geluidsoverlast te verminderen. Een goed geïsoleerd huis is zeer energiezuinig en heeft zeer weinig extra verwarming en koeling nodig.

Hoeveel geld u bespaart door uw huis te isoleren, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatie en de grootte van uw huis. Bovendien moet u, afhankelijk van hoe oud uw huis is, meer of minder isolatiemaatregelen nemen. Het goede is dat je over het algemeen geen bouwvergunning nodig hebt voor het aanbrengen van isolatiemaatregelen en ze zullen uiteindelijk terugbetalen, dus het is een verstandige investering.

Meestal worden moderne huizen gebouwd volgens zeer goede isolatienormen, maar oude huizen in het VK moeten nog veel werk verzetten. In het laatste geval zijn er waarschijnlijk veel opties om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Als het te koud is, kan warmte in alle richtingen verloren gaan, dus denk aan integrale isolatie om de warmte in je huis te houden.

U kunt ervoor kiezen om uw dak, vloeren, muren, ramen en deuren te isoleren. Het belangrijkste zijn de muren, want voor een typisch huis verliezen de muren ongeveer 30 tot 40 procent van de warmte. Het dak komt op de tweede plaats, goed voor ongeveer 25% van het warmteverlies. Dan komt ramen en deuren met 20% en ten slotte, de vloer.

Waar zijn isolatoren van gemaakt?

Er zijn verschillende materialen en kwaliteiten, maar over het algemeen bestaan ​​goede isolatoren uit producten met een structuur die lijkt op wol, die kleine luchtbellen opsluiten. Stoffen zoals katoen en hennep zijn geweldige isolatoren, wat betekent dat het hebben van sterke gordijnen zal helpen om een ​​goed geïsoleerd huis te hebben. Producten op houtbasis zoals hardboard en houten deuren zijn ook goede isolatoren die uw huis warm houden. Er zijn ook sproeischuimoplossingen, meestal op basis van polyurethaan. Schuim kan worden gebruikt voor dakpannen omdat het gaten opvult of ook de variant met zelfklevende stroken kan worden gebruikt rond ramen en deuren. U kunt ook afdichtingsmiddelen gebruiken om tocht door scheuren en openingen te stoppen.

Welke soorten isolatie zijn er?

1. Muurisolatie
Afhankelijk van het type muur dat je hebt, kun je gebruiken:

a) Spouwmuurisolatie (er is een opening tussen het binnen- en buitenblad). Een isolator wordt in de muur ingebracht door boorgaten die vervolgens opnieuw worden gevuld met cement.
b) Massieve wandisolatie (geen holte erin). Als u massieve muren heeft, kunt u kiezen tussen interne en externe isolatie. Externe isolatie bedekt meestal de hele gevel van het pand, terwijl interne over het algemeen wordt toegepast op binnenruimtes.

2. Dakisolatie
a) Warme zolder, isolerend direct onder het dak. Dit is duurder dan een koude loft, maar is meestal een betere isolator.
b) Koude zolder, isolerend direct boven het plafond van de bovenste verdieping.

3. Raam- en deurisolatie
Zorg ervoor dat je ramen en deuren met dubbele (of driedubbele) beglazing hebt! Dit betekent dat er minstens twee glaspanelen op enkele millimeters afstand liggen in plaats van een enkel glas. Dubbele beglazing beschermt u ook tegen omgevingsgeluiden en houdt uw huis warm en stil!

4. Vloerisolatie
Dit kan erg duur zijn, zorg ervoor dat je het echt nodig hebt, afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Meestal hebben moderne huizen isolatoren onder het betonnen vloeroppervlak, maar oudere huizen met zwevende vloeren zullen enige investering nodig hebben. Een zeer toegankelijk alternatief voor vloerisolatie is het plaatsen van goede tapijten rondom. Dit geeft je ook een prettig gevoel tijdens het lopen!